Defensie voert verkennende gesprekken met de Technology Base, het terrein waar Twente Airport onder valt, over de komst van verkennings- en vrachtdrones op de luchthaven.
Woensdag komt Defensie in Enschede langs om te praten over de mogelijkheden op het vliegveld en het bedrijventerrein. In eerste instantie wordt in elk geval gekeken naar oefeningen met drones op Twente Airport, meldt de Tubantia. Jan Schuring, directeur van Technology Base, bevestigt dat het om onbemande en ongewapende toestellen gaat. Over welke drones er precies wordt gesproken is nog onduidelijk. ‘Geen drone met wapens in elk geval, dus van die grootte’, aldus Schuring, waarschijnlijk verwijzend naar de MQ-9 Reaper.
Hij noemt Twente Airport geschikt als locatie voor de stationering van een kleine verkenningsdrone, mede dankzij het feit dat het hele terrein in het verleden onderdeel was van vliegbasis Twenthe. Defensie overweegt dan ook serieus de luchthaven als toekomstige ‘dronebasis’ aan te wijzen. Om alvast zorgen weg te nemen bij omwonenden laten de partijen weten dat er geen behoefte is het vliegveld weer om te toveren tot een volwaardige vliegbasis. Volgens Schuring is daar ook helemaal geen geluidsruimte voor, ‘twee vluchten met een F35 en de ruimte is op, bij wijze van spreken’.
Vliegbasis Twenthe
Defensie is niet onbekend met Twente Airport. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog was de Koninklijke Luchtmacht actief op het terrein. In 2003 werd duidelijk dat Vliegbasis Twenthe wegens bezuinigingen moest sluiten, wat uiteindelijk in 2007 gebeurde. De luchthaven wordt af en toe nog steeds door Defensie gebruikt voor grote oefeningen, zoals in september tijdens ‘Falcon Leap‘.
Ruimteplan
De gesprekken tussen de Twentse luchthaven en Defensie zijn tot stand gekomen naar aanleiding van het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie, dat vorig jaar werd opgezet. Het initiatief houdt in dat voor dertien verschillende activiteiten wordt onderzocht waar die het beste in Nederland kunnen plaatsvinden. Zo moet in de toekomst meer met de vliegtuigen en helikopters van de luchtmacht worden gevlogen en worden er nieuwe systemen geïntroduceerd, zoals vrachtdrones, die ook ruimte moeten krijgen om te vliegen.