Vandaag wordt in de rechtbank in Den Haag de zaak behandeld die omwonenden van Schiphol hebben aangespannen tegen de Rijksoverheid. Volgens de eisers doet de Staat te weinig tegen de ervaren geluidshinder.
Omwonenden van Schiphol die zijn verenigd in de stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV) staan vandaag tegenover de Staat voor de rechter in Den Haag. Volgens de RBV worden de mensenrechten van honderdduizenden Nederlanders geschonden doordat er te weinig gedaan wordt aan geluidshinder. De gang naar de rechter is volgens de groep de enige manier om iets gedaan te krijgen, zegt Jan Boomhouwer tegenover de NOS: ‘Het is jammer dat het zo moet, maar kennelijk is de taal van de rechtbank de enige taal die helpt om in Den Haag wat voortgang te boeken op dit dossier’. Boomhouwer geeft aan dat al te lang te weinig gebeurt. ‘We worden al decennia zoet gehouden met beloftes van minder hinder’, aldus de eiser. Al sinds 2021 dreigt Boombrouwer’s RBV met een gang naar de rechter.
Komend jaar is er ruimte voor 483.000 vluchten, waarvan 263.000 in het zomerseizoen, meldde Schiphol deze week. ‘Het is gewoon veel te veel op een dag en in de nacht’, vindt de RBV. ‘We willen de Staat dwingen om meer te doen om ernstige hinder en slaapverstoring door Schiphol tegen te gaan’, zegt Channa Samkalden, advocaat van de stichting.
Volgens de RBV schendt de overheid het recht op bescherming van de persoonlijke leefomgeving van enkele honderdduizenden mensen. Niet alleen mensen die direct in de buurt wonen zouden getroffen worden, maar ook Nederlanders die verder weg van Schiphol wonen, maar wel onder de aanvliegroutes. Uitgangspunt moet volgens Samkalden zijn dat Nederland zich gaat houden aan de WHO-normen voor luchtvaartgeluid.
Demissionair minister Harbers zegt niet te reageren op de zaak zo lang deze voor de rechter ligt. Wel gaf Harbers in 2022 al aan dat Schiphol ook volgens hem te veel geluidsoverlast veroorzaakt. Ook zei hij toen dat de overheid hier te lang te weinig tegen heeft gedaan. Wanneer er uitspraak wordt gedaan door de rechter in Den Haag is nog niet bekend.