Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) wil het aantal bedrijven dat zich bezighoudt met de afhandeling van bagage op Schiphol inperken. Het besluit moet helpen voorkomen dat er zich opnieuw grote chaos zoals in 2022 ontstaat.
De beelden van bergen koffers op de luchthaven zullen menigeen nog vers in het geheugen liggen. Een snelle terugkeer van reizigers en personeelstekorten op de luchthaven veroorzaakten in 2022 grote problemen op Schiphol. Er waren te weinig beveiligers om alle passagiers tijdig te controleren, wat leidde tot lange rijen en het missen van vluchten door reizigers. Daarnaast ontstonden er allerlei problemen met achtergebleven koffers die niet op de juiste vluchten werden meegenomen, zich opstapelden en soms weken later nog steeds niet waren herenigd met hun eigenaar.
Op Schiphol zijn zes bedrijven actief in de afhandeling van bagage, vracht en post. Dat zijn er veel vergeleken met andere Europese luchthavens. Het hoge aantal is goed voor concurrentie tussen de bedrijven, maar kan ook minder goed zijn voor de arbeidsomstandigheden van werknemers en de kwaliteit van de dienstverlening. Die negatieve gevolgen wil het ministerie met het besluit dit aantal terug te dringen tot drie tegengaan. De maatregel geldt alleen voor de bedrijven die bagage van passagiersvliegtuigen afhandelen. Voor de bedrijven die vracht afhandelen wordt naar andere mogelijkheden gekeken om de omstandigheden ook in dit deel van de sector te verbeteren. Voor de afhandeling van onder meer privévluchten en kleine toestellen voor rondvluchten geldt het besluit niet.
Nu het besluit definitief is, kan Schiphol beginnen met een Europese aanbesteding, wat naar verwachting ongeveer een jaar zal duren. Daarna volgt een overgangsperiode, waarin iedereen zich kan voorbereiden op de veranderende situatie.