Gabon, een land in het midden van Afrika, was vorig jaar de grootste leverancier van Rusland als het gaat om de levering van vliegtuigreserveonderdelen.
Het bedrijf Ter Assala Parts exporteerde onderdelen die samen goed waren voor ongeveer 1,48 miljard dollar (omgerekend zo’n 1,3 miljard euro). Na Gabon volgde Thailand met een aandeel van 200 miljoen dollar en de Verenigde Arabische Emiraten met meer dan 160 miljoen dollar. De orders bestonden voornamelijk uit zuurstofmaskers, gebruikte boordcomputers, waarschuwingssystemen voor botsingen op de grond, systemen voor het meten van het brandstofniveau en vijftien motoren voor vliegtuigen van de types Boeing 737, Airbus A320 en A321. Die laatste zijn in de Verenigde Staten gebruikt en kenden een waarde van meer dan 58 miljoen dollar.
Sancties omzeilen
Door de sancties als vergelding op de oorlog in Oekraïne ontvangt Rusland niet rechtstreeks meer reserveonderdelen van de beide vliegtuigbouwers. Ondanks dat probeert het land op allerlei manieren onderdelen binnen te halen en/of te produceren. Landen die nog wel een goede diplomatieke relatie met Rusland hebben kunnen een handje helpen. ‘Er is vrijwel geen tekort aan buitenlandse vliegtuigonderdelen in Rusland’, zegt Ilya Shatilin bij MT Russian. ‘Er zijn miljoenen regelingen waarmee je reserveonderdelen kunt importeren. Sancties hebben niet gewerkt, werken niet en zullen niet werken.’ Gabon werkt sinds augustus 2023 mee. In die maand pleegden militairen een staatsgreep tegen ex-president Ali Bongo Ondimba. Sinds dat moment kreeg Frankrijk, de kolonisator van dat land, minder invloed.