Twee van de grootste luchtvaartmaatschappijen van Taiwan staan voor het eerst toe dat vrouwelijke cabinepersoneelsleden een broek dragen. Dit besluit volgt op een officieel rapport dat genderdiscriminatie binnen de luchtvaartsector van Taiwan aankaartte.
De Taoyuan Flight Attendants Union diende een klacht in bij de mensenrechtencommissaris, omdat van de zes commerciële luchtvaartmaatschappijen in Taiwan slechts één vrouwelijke stewardessen de optie gaf om een broek te dragen als onderdeel van hun uniform. Volgens het rapport ondervonden vrouwelijke stewardessen een ‘comparatief nadeel’ ten opzichte van hun mannelijke collega’s door ‘zeer specifieke vereisten’ op het gebied van haar, make-up en de verplichting om een rok te dragen. Naar aanleiding van deze bevindingen paste China Airlines haar uniformbeleid aan en bood vrouwelijke bemanningsleden voor het eerst de mogelijkheid om een broek te dragen.
In september volgde ook luxeluchtvaartmaatschappij Starlux, die aankondigde dat vrouwelijke bemanningsleden binnenkort vrij kunnen kiezen tussen een broek of rok wanneer hun uniformen worden vervangen.
Het rapport over genderdiscriminatie bij Taiwanese luchtvaartmaatschappijen wees er verder op dat maatschappijen zoals Eva Air ‘herhaaldelijk beloofden’ broeken voor vrouwelijke bemanningsleden te overwegen, zonder deze belofte ooit na te komen. Tot 2019 nam Eva Air zelfs geen mannelijke cabinepersoneelsleden aan. Dit beleid werd pas aangepast na een grootschalige staking van stewardessen, die eisten dat de luchtvaartmaatschappij eindelijk mannen zou toelaten in het cabinepersoneel.
Hoewel Eva Air enkele voorschriften versoepelde, zoals het laten vallen van de verplichting voor hoge hakken tijdens het in- en uitstappen, blijft er druk bestaan om aan schoonheidsnormen te voldoen. Vrouwelijke medewerkers worden nog steeds aangespoord hun make-up bij te werken en krijgen kritiek op een ‘doffe teint’.
Ook Europese luchtvaartmaatschappijen zijn op de vingers getikt vanwege seksistische uniformvoorschriften. In 2023 kreeg de Spaanse maatschappij Vueling een boete van 30.000 euro voor ongelijke regels: mannen hoefden alleen een ‘verzorgd uiterlijk’ te hebben, terwijl vrouwen strikte eisen kregen opgelegd, zoals schoenen met hakken van vijf tot acht centimeter en specifieke make-upvoorschriften.