Een Boeing 737-800 van Aerolíneas Argentinas kreeg afgelopen woensdag tijdens take-off vanaf Buenos Aires Jorge Newbery Airport (Argentinië) te maken met een explosie in een van de motoren.
Het toestel, registratie LV-FRK, maakte zich op voor vlucht AR1648 naar Neuquén, een stad richting de grens met Chili. Rond 17:20 uur lokale tijd steeg het op. Naar verluidt kreeg het te maken met een vogelaanvaring met een explosie tot gevolg. Hierdoor ontstond eveneens een brandje naast de landingsbaan, blijkt uit videobeelden die uit andere vliegtuigen gemaakt zijn. De Argentijnse luchtvaartautoriteiten lieten vervolgens op X, het voormalige Twitter, weten: ‘Jorge Newbery International Airport (AEP) is gesloten voor inspecties van de landingsbaan na het incident dat plaatsvond tijdens het opstijgen van Aerolíneas Argentinas-vlucht AR1648.’
🚨 Incident: Aerolíneas Argentinas Flight AR1648 🚨
— AirNav Radar (@AirNavRadar) March 6, 2025
This Week: A Boeing 737-800 (LV-FRK) suffered an engine malfunction and loss of power after departing AEP for NQN. The aircraft diverted to Ezeiza (EZE), landing safely on RWY 11. The incident led to a minor fire and a… pic.twitter.com/H4bIQ7Fx1N
Motor verliest vermogen
Na take-off merkten de piloten op dat een van de motoren geen vermogen meer had. Desondanks klom de machine naar een hoogte van 5.000 voet (omgerekend ongeveer 1.500 meter). Ten westen van Buenos Aires maakte de 737 twee kleine rondjes, vermoedelijk om het probleem te concretiseren. De ongeplande landing vond uiteindelijk plaats op Buenos Aires Ministro Pistarini International Airport, de grootste luchthaven van de Argentijnse hoofdstad die zich hemelsbreed op 30 kilometer van het startpunt bevindt.

Veilige ongeplande landing
Na iets meer dan 30 minuten landde de 737 daar veilig. Bij aankomst wachtten hulpdiensten het toestel op. Onder begeleiding werd het naar het platform gereden. De passagiers hoefden niet geëvacueerd te worden. Aerolíneas Argentinas regelde voor de reizigers een ander vliegtuig om hen later die avond alsnog naar hun bestemming te brengen. De 737 in kwestie staat vandaag de dag nog steeds aan de grond.