Meer dan negenhonderd mensen die in de omgeving van Schiphol wonen, hebben zich aangesloten bij een aangifte tegen de luchthaven wegens geluidsoverlast. Dit bevestigt hun advocaat Bénédicte Ficq, die de aanklacht wegens mishandeling vandaag indient bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam.
Volgens de omwonenden is de constante nachtelijke geluidsoverlast zo ernstig dat het neerkomt op mishandeling. Ficq had in december al aangekondigd van plan te zijn aangifte te doen. Destijds ging het nog om een klein aantal melders, maar inmiddels is dat opgelopen tot honderden betrokkenen.
De advocaat stelt dat mishandeling niet alleen fysiek geweld hoeft te betekenen, maar ook geestelijk en lichamelijk letsel kan omvatten. Aanhoudende ernstige slaapverstoring kan hier volgens haar onder vallen. Daarnaast betoogt Ficq dat Schiphol zich niet aan de regels houdt. Eerder oordeelde een rechter in een andere zaak al dat de overheid onvoldoende bescherming bood aan omwonenden, doordat regels omtrent geluidshinder niet werden gehandhaafd. De Nederlandse staat is tegen deze uitspraak in beroep gegaan.
De aanklacht is niet alleen gericht tegen Schiphol, maar ook tegen luchtvaartmaatschappijen KLM en Transavia, evenals de Nederlandse staat, die de grootste aandeelhouder van de luchthaven is. KLM wil nog niet inhoudelijk reageren en wacht de aangifte af.
Schiphol zelf laat weten zich geraakt te voelen door de aangifte. Een woordvoerder benadrukt dat de luchthaven zich inzet voor een betere leefomgeving en al langer maatregelen neemt om geluidsoverlast te beperken. Daarnaast worden luchtvaartmaatschappijen financieel gestimuleerd om stillere vliegtuigen in te zetten.
Unieke kans: win een proefles elektrisch vliegen!
Kom op 5 april langs bij E-Flight Academy op Teuge Airport en maak kans op een proefles elektrisch vliegen.
