De Koninklijke Marechaussee is gestopt met grenscontroles op kleine Nederlandse luchthavens waaronder vliegvelden Teuge en Hilversum. De marechaussee legt de oorzaak bij voormalig asielminister Faber.
Sinds kort voert de Koninklijke Marechaussee (KMar) niet langer grenscontroles uit op de vliegvelden Teuge, Hilversum, Texel, vliegbasis Eindhoven, Breda en Budel. De laatstgenoemde vliegvelden doen mee aan een tijdelijke proef, maar voor Teuge, Hilversum en Texel blijft er weinig over. Vliegers van buiten het Schengengebied moeten nu elders in Nederland een tussenlanding maken om ‘de grens te passeren’.
Tot begin dit jaar kwam de marechaussee op afroep langs om grenscontroles uit te voeren bij vliegers die op een van de eerdergenoemde vliegvelden landden. Zij controleerden de documenten en keken na wat de vracht bevatte. Het gaat om enkele honderden vliegtuigen per jaar. Deze zijn bovendien vrijwel altijd ruim van tevoren gepland en gecommuniceerd met de KMar.
Dat houdt voortaan op. De KMar geeft aan over onvoldoende capaciteit te beschikken om deze taken op afroep te blijven uitvoeren. Sinds december heeft de marechaussee haar handen vol aan de controles bij de Duitse en Belgische grenzen. Deze voerde toenmalig Asiel- en Migratieminister Faber in om de asielstroom te beperken.
Verrassing
Hoewel de vliegvelden het besluit zagen aankomen, komt het plotseling wegvallen van de KMar toch als een verrassing. ‘Er is eerder een soort inspraakronde geweest, maar daar is niets mee gedaan’, zegt Teuge-directeur Onno de Jong tegenover dagblad De Stentor. ‘Als een onderhoudsbedrijf op Teuge nu een klant uit Engeland krijgt, moet die op een andere luchthaven een tussenlanding maken.’
In de praktijk zorgt het voor meer kosten en onderhoud. Op Teuge zitten drie onderhoudsbedrijven die meerdere klanten op de Britse eilanden hebben. ‘Het risico bestaat dat zij klanten verliezen,’ stelt De Jong. Een extra landing betekent ‘twee keer landingsgeld. En de onderhoudsinterval aan vliegtuigen is soms gebaseerd op het aantal starts van de motor. Dat aantal neemt nu ook onnodig toe.’
‘Geen significant effect’
Voorafgaand aan de invoering van de grenscontroles verklaarde toenmalig minister Faber dat die ‘geen significant effect’ zouden hebben op de bestaande taken van de marechaussee. De Rekenkamer stemde daarmee in, maar benoemde het effect op de luchthavens wel. Desalniettemin werden deze gevolgen niet als voldoende belangrijk beschouwd om af te zien van de politieke keuze.
‘De controles op Teuge, Hilversum en Texel zijn volledig verdwenen’, zegt De Jong. Volgens hem kwam het nieuws in februari vanuit het Ministerie van I&W. ‘Het is niet goed gemotiveerd en berokkent ons economische schade.’ Deze week stapt hij daarom samen met de andere luchthavens naar de rechter, zij het formeel om de procedurele gang van zaken.